Terhességi cukorbetegség – Okok, tünetek és kezelése

A terhességi cukorbetegségről, az okokról, tünetekről és kezelési lehetőségekről beszélni kell, hiszen bárkinél kialakulhat a várandósság alatt és a baba, mama egészségét egyaránt veszélyeztető tényezőről van szó! Ha tudjuk, mik a terhességi cukorbetegség jelei, mennyi a normális vércukorszint terhesség alatt vagy mi a tünete a terhességi cukorbetegségnek, jobban oda tudunk figyelni és időben tudunk lépni, hogy a további problémákat elkerülhessük!

Terhességi cukorbetegség okai

A terhességi cukorbetegség mögött az áll, hogy az áldott állapot során olyan változtatásokon megy keresztül a szervezet, ami megnöveli a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhesség során inzulinrezisztencia alakulhat ki, mert a méhlepény által termelt anyagok csökkentik a sejtek inzulinra való érzékenységét.

Ilyenkor az édesanya hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy ezzel ellensúlyozza a glükóz mennyiségét. Ha ez a probléma elhatalmasodik, a fokozott inzulin termelés nem elegendő, megemelkedik a vércukorszint és kialakulhat a terhességi diabétesz.

A terhességi cukorbetegség okai között genetikai okok, hormonális változások, nem megfelelő életmód, túlsúly egyaránt szerepelhet.

Terhességi cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei terhesség alatt nem mindig jelentkeznek egyértelműen észrevehetően, ezért is létezik például a terheléses vércukor vizsgálat terhesség alatt.

A terhességi diabétesz tünetei lehetnek:

  • fáradtság
  • gyakoribb vizelési inger
  • szájszárazság
  • keton a vizeletben (általában védőnői vizeletvizsgálat során derülhet ki)
  • szomjúság
  • bőrviszketés

Nagyon fontos a cukorbetegség mielőbbi felismerése és terápiája, mert kezeletlen esetben komoly szövődményekhez vezethet, mint koraszülés, toxémia, méhlepény elégtelenség, nagy születési súly.

Vércukorszint ellenőrzése terhesség alatt

A vércukorszint ellenőrzés terhesség alatt kiemelten fontos, ezért is vezették be hazánkban a terheléses vércukor vizsgálatot. Általában a terhesség 24.-28. hete között végzik el, de ha indokolt, akár korábban is javasolhatja a kezelőorvos.

Lényegében először normál vérvétellel, ujjbegy szúrással megállapítják az éhgyomri vércukorszintet.

Ha ez 5.3 mmol/l alatti, akkor kezdődik a cukorterheléses vizsgálat. Egy cukros szirupot kell meginni, majd 2 óra elteltével újra nézik a vércukorszintet. A 120 perces vércukorszint eredmény 7.8 mmol/l felett cukorbetegséget jelez. Ha ez alatt van, nem áll fenn a terhességi diabétesz.

Mennyi a normális vércukorszint terhesség alatt?

A vércukor terhesség alatt éhgyomri 3.5-5.4 mmol/l közötti, majd étkezés utáni vércukor 7,00 mmol/l alatt kell legyen!

Az ezektől eltérő terhességi cukor értékeket az alábbi táblázat szemlélteti:

ÉHGYOMRI VÉRCUKOR 120 PERCES VÉRCUKOR
TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG 7 mmol/l felett 11,1 mmol/l felett
TERHESSÉGI HYPERGLYKÉMIA 5,6 mmol/l felett 7,8 mmol/l vagy a felett

Terhességi cukorbetegség kezelése

A terhességi cukor értékeinek eltérése esetén a legtöbb esetben a kezelőorvos azt fogja tanácsolni, hogy étkezés előtt és után is legyen terhességi cukorbetegség, ez legyen lejegyezve! Tápanyagokban gazdag, mérsékelt szénhidráttartalmú étkezést fog előírni és mindennapos mozgást, sétát be kell iktatni az életmódba!

A terhességi cukorbetegség mintaétrendje nagyjából 50%-ban szénhidrátból, 15-20%-ban fehérjéből áll. Napi 20-40 gramm rostra is szükség van, a zsírok aránya pedig nagyjából 25-30% közötti kell legyen!

A cukorbetegség terhesség alatt megfelelően kordában tartható odafigyeléssel, életmódbeli változtatásokkal.